Friday, October 31, 2014
 

 
Stipendije

Stipendije će vam pomoći da vaš talenat, trud, obrazovanje, profesionalno usavršavanje budu nagrađeni... 

Saznajte ko i kada dodjeljuje stipendije...

Stipendije dodjeljuje čitav niz institucija i organizacija iz svih sektora društva – vladinog, nevladinog i privatnog.

Stipendije otvaraju pristup obrazovanju zaslužnim pojedincima i onima kojima bez dodatnih financijskih sredstava obrazovanje ne bi bilo dostupno...

 
 

 

Općina Novi Grad raspisala Konkurs za stipendiranje uspješnih učenika i studenata

Općina Novi Grad Sarajevo raspisala je u ponedjeljak 13. oktobra 2014. godine Konkurs za stipendiranje uspješnih učenika u srednjem i studenata u visokoškolskom obrazovanju u školskoj/akademskoj 2014/2015. godini i učenika završnih razreda osnovnih škola, koji imaju prebivalište na području općine Novi Grad Sarajevo u kontinuitetu od najmanje godinu dana. 

Pravo na stipendiju Općine Novi Grad Sarajevo mogu ostvariti i učenici završnog razreda novogradskih osnovnih škola čije je prebivalište na području susjedne općine.
Jedan od uslova je da su redovni učenici javnih ustanova osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo i redovni studenti visokoškolskih ustanova (fakulteti/akademije) i da ne obnavljaju godinu.
 
Stipendije se dodjeljuju za jednu školsku godinu i isplaćivat će se za 10 mjeseci (septembar – juni). Visina mjesečne stipendije za učenike završnog razreda Osnovne škole iznosit će 50 KM, za učenike srednjih škola 75 KM, a za studente 100 KM.
 
Stipendija Općine Novi Grad Sarajevo se može dodijeliti samo jednom učeniku ili studentu iz iste porodice, a pravo na stipendiju ne može ostvariti učenik/student koji prima stipendiju po nekom drugom osnovu, te studenti i učenici čija primanja po članu u njihovom domaćinstvu prelaze 450 KM.
 
U slučaju većeg broja prijavljenih kandidata koji ispunjavaju uslove prednost pri rangiranju za dodjelu stipendije imaju učenici /studenti sa nižim prosjekom primanja.
 
Prijave na konkurs za dodjelu stipendija Općine Novi Grad Sarajevo se predaju na šalteru Općine, Bulevar Meše Selimovića 97, sa naznakom : “prijava za stipendije”
 
Rok za podnošenje prijava je 15 dana od dana objave Konkursa.
 
Preuzeto sa www.novigradsarajevo.ba

:: Monday 20/10/2014 u 10:21
  

Konkurs za dodjelu stipendija djeci boraca- branitelja Bosne i Hercegovine sa područja Kantona Sarajevo u školskoj 2014/2015. godini

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo dodjeljuje stipendije za školovanje navedenih kategorija lica u školskoj 2014/2015. godini u mjesečnom iznosu od 100,00 KM. Stipendije se isplaćuju za 9 (devet) mjeseci u kojima se odvija nastava za učenike i studente I ciklusa studija koji se nalaze na redovnom školovanju.

Konkurs ostaje otvoren do 26.10.2014. godine

Više informacija na slijedećem linku.
 
Preuzeto sa www.mbp.ks.gov.ba

:: Friday 17/10/2014 u 12:40
  

Općina Ilidža objavila Konkurs za stipendiranje talentovanih učenika i studenata

Općina Ilidža objavila je danas Konkurs za stipendiranje talentovanih učenika u srednjem i studenata u visokoškolskom obrazovanju u školskoj/akademskoj 2014/2015. godini. 

Stipendije će se dobijati za jednu nastavnu godinu i isplaćivat će se 10 mjeseci. Jedan od uslova je da su redovni učenici javnih ustanova srednjih škola Kantona Sarajevo i redovni studenti visokoškolskih ustanova(fakulteti/akademije) članica Univerziteta u Sarajevu.
 
Visina mjesečne stipendije za učenike srednjih škola i studente prve godine fakulteta iznosit će 78 KM, dok za studente starijih godina visina stipendije ovisi o prosjeku ocjena i kreće se u rasponu od 96 do 120 KM.
 
Apsolventi nemaju pravo na stipendiranje.
 
Uz ispunjenu prijavu na Konkurs (obrazac se može preuzeti u Centru za pružanje usluga građanima Općine Ilidža ili na www.opcinailidza.ba) kandidati trebaju dostaviti i potrebnu dokumentaciju.
 
Sva dokumenta koja se dostavljaju kao dokaz o ispunjavanju uslova moraju biti originali ili ovjerene fotokopije, te ne smiju biti starija od šest mjeseci.
 
Rok za podnošenje prijava je 15 dana od dana objave Konkursa, saopćeno je iz Odsjeka za informiranje Općine Ilidža.
 

(Fena)


:: Wednesday 15/10/2014 u 12:28
  

Stipendije Fonda "Bošnjaci" za šk./ak. 2014/15. godinu

Fond „Bošnjaci“ raspisao je konkurs za dodjelu stotinu četrdeset (140) stipendija u školskoj/akademskoj 2014./2015. godini učenicima i studentima iz Bosne i Hercegovine.

Devedeset (90) stipendije će se dodijeliti iz sredstava koja obezbjeđuje Fond "Bošnjaci" i pedeset (50) iz sredstva koja obezbjeđuje Fond Bejtuzzekat iz Kuvajta.

Stipendije Fonda “Bošnjaci” se dodjeljuju za šk./ak. 2014/15. godinu za period od 01. septembra 2014. do 30. juna 2015. godine, odnosno 10 stipendija u mjesečnim iznosima od 150,00 KM - 200,00 KM za studente i 120,00 KM za učenike srednjih škola, a stipendije Fonda Bejtuzzekata iz Kuvajta se dodjeljuju za ak. 2014/15. godinu od 01. septembra 2015. do 31. augusta 2015. godine, odnosno 12 stipendija u mjesečnom iznosu od 30 KWD, što trenutno odgovara iznosu od cca. 145,00 KM.

“Pravo učešća na konkursu imaju učenici srednjih škola i redovni studenti na javnim visoko-školskim ustanovama (univerziteti, fakulteti i akademije) na području Bosne i Hercegovine, ne stariji od 27. godina”, navodi se u konkursu.

Krajnji rok za dostavu zahtjeva je 20. oktobar 2014. godine.
 

Preuzeto sa www.stipendije.ba


:: Wednesday 01/10/2014 u 10:31
  

Konkurs za učenike drugih razreda četverogodišnjih srednjih škola u BiH za UWC stipendije u šk. 2014/15. godini

UWC Nacionalni odbor BiH poziva učenike 2. razreda četverogodišnjih srednjih škola u BiH da apliciraju za UWC stipendije u školskoj 2014./2015. godini
 
Koledži ujedinjenog svijeta su škole internatskog tipa u kojima se nastava izvodi na engleskom jeziku uz obavezno pohađanje sati maternjeg jezika.
 
UWC Nacionalni odbor BiH ove godine nudi ukupno 35 stipendija i to:
UWC Mostar (BiH) - 25 punih stipendija 
UWC Mostar (BiH) - 5 stipendija nerezidencijalnog tipa za učenike iz Mostara
UWC Adriatic (Italija) - 1 puna stipendija (u sklopu KEPASS projekta,
           za učenike Gimnazije Mostar, Srednje škole Jablanica,
           Srednje škole Čapljina ili Srednje medicinske škole Mostar)
UWC Robert Bosch (Njemačka) - 1 puna stipendija
UWC Pearson (Kanada) - 1 puna stipendija
UWC Li Po Chun (Kina/Hong-Kong) - 1 parcijalna stipendija
UWC Maastricht (Nizozemska) - 1 parcijalna stipendija
 
Zainteresirani kandidati bi trebali ispunjavati slijedeće uvjete:
• biti državljani BiH ili pohađati školu u BiH u posljednjih 5 godina
• dijeliti vrijednosti i ideale UWC pokreta (www.uwc.org)
• imati izvrstan opći uspjeh u školi uz dobro poznavanje engleskog jezika
• biti aktivni u lokalnoj zajednici i izvannastavnim aktivnostima
• biti spremni predstavljati BiH u međunarodnom okruženju
 
Dodijeljena UWC puna stipendija pokriva troškove dvogodišnjeg školovanja prema Programu međunarodne mature na engleskom jeziku (International Baccalaureate Diploma Programme, IB DP) uključujući internatski smještaj, prehranu, te udžbenike i školski pribor.
Aplikacijski formular sa uputstvima za popunjavanje, te detaljne informacije o nerezidencijalnim i parcijalnim stipendijama možete pronaći na našoj webstranici www.uwcmostar.ba.
 
Prijave se primaju do 24. februara/veljače 2014.
 
Za sve dodatne informacije kontaktirajte:
 UWC Nacionalni odbor BiH
 Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru
 Španjolski trg 1
 88 000 Mostar
 Tel: 036/323 273; 036/320 601
 e-mail: uwcimapplications@uwcim.uwc.org
 

Preuzeto sa www.stipendije.ba


:: Thursday 06/02/2014 u 11:11
  

< Prethodna  1 / 21  Sljedeća >
 
Developed and powered by © 2008 UTIC SarajevoTerms Of UsePrivacy Statement