Monday, June 18, 2018
 

 
Učenički radovi

Na ovim stranicama imate priliku izraziti svoju kreativnost, predstaviti svoje ideje, ali i znanje i snalažljivost u korištenju informacijsko-komunikacijske tehnologije. 

Pozivamo sve učenike da predstave svoje mjesto i školu putem tekstova, fotografija ili filmića, a mi ćemo ih ovdje objaviti.

Ako ste sa svojim prijateljima ili razredom koristili digitalne nastavne materijale i imate rezultate u digitalnom obliku koje želite podijeliti s učenicima drugih škola, javite nam i to ćemo također objaviti.

Imate li ideju ili želju za predstavljanjem radova i drugih tema, pišite nam!

Svakako, postoje pravila kojih se moramo pridržavati. Sadržaji moraju biti korektni, a informacije točne. Radovi ne smiju sadržavati agresivno i uvredljivo ponašanje te povrede privatnosti; ne smije se kršiti autorsko pravo...

 
 

 

[29.11.2010] Rad učenice OŠ "KovačićI"

Bosna i Hercegovina, moja domovina 

Domovina je nešto što se voli, štiti i čuva, a ko nebi čuvao takav dragulj kao što je Bosna. Kad mi neko spomene riječ domovina, ja odmah pomislim: to je mjesto u kojem sam se rodila, tu su se rodili moji roditelji, nane, dede...
Moja domovina se zove Bosna i Hercegovina. Kroz vijekove je bila posebna pa i danas svojom vjerom, kulturom, umjetništvom, književnošću i arhitekturom. Bila je pod osmanskom pa pod austrougarskom vlašću. Prepuna je znamenitih arhitektura kao što su Begova džamija, Carev most, Vijećnica, Sebilj, Katedrala, na Drini Ćuprija kao i mnogih drugih građevina koje su takođe nastale za vrijeme turske i austrougarske vlasti. Jedna je zemlja Bosna u kojoj se u isto vrijeme može čuti mujezina glas i zvuk zvona Katedrale. Sarajevo je kao glavni grad moje domovine ujedno i najljepši bosanski grad. Najljepša proljeća su u Bosni, kad njena brda okiti behar, a svijet se budi uz prve cvrkute razdraganih ptica.
 
Bogata rudnim bogatstvima,
Okićena prelijepim planinama,
Srebrenim rijekama ispresjecana,
Najljepša moja domovina.
A ko je takvu nebi volio?
 
Bosanci 25. novembar obilježavaju kao Dan državnosti Bosne i Hercegovine, a 1. mart kao Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine. Kad sam bila mala djevojčica znala sam da je na taj dan praznik i da moji roditelji ne idu na posao, a kad sam odrasla saznala sam da je 25. novembra te davne 1943. godine, održano prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a i da je tada Bosna proglašena ravnopravnom zajednicom Bosanaca, Srba i Hrvata. Na teritoriju današnje Bosne i Hercegovine vodili su se strašni i krvavi ratovi. U svakom od ratova poginulo je mnogo nevinih žrtava. Tako je i Srebrenica doživjela svoje Potočare, koje će pamtiti i čuvati od zaborava mnoge preživjele žrtve kao i svi oni koji osuđuju dešavanja koja su dovela do Potočara.
Kao što je i Mak Dizdar u svojoj pjesmi o Bosni napisao: „prkosna od sna“, Bosna je iz prkosa i iz inata svim onim koji žele da je podijele ostala nezavnisna država Bosanaca, Srba i Hrvata. Moja Bosna ima srce i dušu koju daje svima, jer Bosna je majka bosancima. Ko god je jednom bio u Bosni nemože zaboraviti širokogrudne bosance i ćevape sa Baščaršije.
Bosna je moja jedna i jedina domovina i nedam je nikom!
Veliko hvala našim šehidima koji su dali svoje živote da ja danas živim i rastem u slobodi.
I umalo da zaboravim veliko hvala mojim nastavnicama i nastavnicima koji se neumorno trude da me nauče da kad porastem budem ponos i dika moje domovine Bosne. 
 
 
Dalila Mavrić  VII-1
O.Š. „Kovačići“

:: Monday 29/11/2010 u 02:15
  

< Prethodna  1 / 1  Sljedeća >
 
Developed and powered by © 2008 UTIC SarajevoTerms Of UsePrivacy Statement