Sunday, August 18, 2019
 

Zabava, odmor...

ON-LINE VIDEO IGRICE:
  UTIC-ova skrivalica  Jadni pingvin (Yeti baca pingvine na cilj)
  On-line TETRIS  Jadni pingvin (Pucate i obarate pingvine)
  UTIC ping-pong  Jadni pingvin (Yeti baca pingvine uvis)
  Skrivalica   Bilijar 

Kliknite na odgovarajući logo u donjoj prezentaciji ili na gornji lik za start on-line igrice

 
On-line video igrice

Get Adobe Flash player Install latest flash player if you can't see this gallery.

 
SMJEŠKO KUTAK

 

Jesmo li otrovne?

Zabrinuta zmija pita drugu zmiju:

- Jesmo li mi otrovne?
 
Druga je zmija u čudu gleda.
 
- Nismo, zašto pitaš?
 
- Ma, ugrizla sam se za jezik!   

:: Thursday 20/08/2009 u 01:49
OCJENA:   

Zeko i zmija

Kaže zeko zmiji:

''Izvini što sam te neki dan zezao da nemaš noge''.

Na to će zmija:

''Ma nema veze, bilo pa prošlo''.

Na to će zeko:

''E svaka ti čast!  Evo ruka!''


:: Wednesday 10/06/2009 u 03:03
OCJENA:   

< Prethodna  1 / 15  Sljedeća >
 
UTIC kutak

 

Šta je to web hosting?

Internet je globalna računarska mreža koja povezuje u jedinstvenu mrežu računare i manje ili veće računarske mreže pomoću jedinstvenog protokola. Globalna mreža se sastoji od miliona korisnika (manjih mreža) koji međusobno razmjenjuju podatke i usluge kao mail, prenos datoteka, world wide web itd. World Wide Web (skraćeno web) je sistem međusobno povezanih dokumenata i samo je jedan od servisa Interneta. Dokumenti mogu sadržavati tekst, grafiku ili drugi sadržaj. Informacije na webu se obično i prezentiraju pomoću ovih dokumenata koji se zovu web stranice. Web stranice su pohranjene na kompjuterima koji se nazivaju web serveri. Kompjuteri koji pristupaju dokumentima na serverima zovu se web klijenti, a web stranice će vam prikazati web preglednici, neki od poznatijih su Internet Explorer, Firefox, Safari, Opera... Web preglednik šalje zahtjev web serveru za dohvatanje stranice pomoću web adrese, npr: www.skola.ba.

Više informacija o web hosting-u saznajte ovdje


:: Saturday 17/01/2009 u 02:50
  

Šta je to phishing?

U informatičkom svijetu, riječ “phishing” (čita se isto kao i riječ fishing, što na engleskom jeziku znači pecanje) označava nezakonite radnje s ciljem otkrivanja i iskorištavanja nečijih povjerljivih ili osjetjivih informacija, kao što su lozinke, podaci sa kreditnih kartica, ili bilo kojih drugih informacija do kojih se dolazi prevarom.

Phishing se najčešće dešava putem e-maila i to od strane naizgled pouzdanog websajta (jedna web stranica se “pretvara” da je neka druga) ili u vidu instant poruke, mada se nekad komunikacija ostvaruje i telefonom. Broj prijavljenih phishing prevara je u stalnom porastu.

Više informacija o phishing-u saznajte ovdje


:: Thursday 06/11/2008 u 11:57
  

Šta je to akademska računarska mreža UNSA

Jedan od najznačajnijih i najvećih projekata koje je UTIC ostvario jeste Jedinstvena akademska mreža Univerziteta u Sarajevu. Akademska mreža uvezuje sve članice Univerziteta u Sarajevu u jedinstvenu računarsku mrežu.

Ova mreža, pored pristupa Internetu, omogućava i upotrebu mnogih servisa, prema svjetskim standardima, za fakultete i naučno-istraživačke institucije. Svim institucijama u mreži UTIC je obezbijedio profesionalnu opremu, besplatan hosting paket sa pristupom servisima kao što su mail, web, ftp, baze znanja i slično. Ovakva mreža je temelj za druge servise UNSA.

Opširnije o ovom projektu pročitajte na slijedećem linku:  Akademska mreža


:: Sunday 26/10/2008 u 08:13
  

Šta je to domena i kako je obezbijediti za sebe?

U savremenom svijetu Interneta i modernih komunikacija naziv domene (engl. domain name) je sinonim za svaku iole ozbiljniju firmu, organizaciju ili instituciju i čini način javnog predstavljanja na Internetu kao najpopularnijem načinu komuniciranja u poslovnom svijetu. Domena predstavlja osnov za sve servise koje institucije koriste, a koje se odnose na Internet.

Za više informacija o domenama kliknite ovdje.


:: Sunday 26/10/2008 u 10:38
  

< Prethodna  1 / 1  Sljedeća >
  
 
Developed and powered by © 2008 UTIC SarajevoTerms Of UsePrivacy Statement