Tuesday, July 16, 2019
 

 
Zaštićena područja Kantona Sarajevo

 

Spomenik prirode Bijambare

Zaštićeni pejzaž Bijambare pripada prostoru srednjih bosanskih Dinarida, smješten između planina Zvijezde na sjeveru i sjeveroistoku, Ozrena na jugu i jugoistoku i Čemerske planine na zapadu i jugozapadu.
Područje Bijambara, obuhvata 370 ha i smatra se jako vrijednim zbog svoje prirodne ljepote i bogatstva. Dobar pristup ovom području, zbog pogodnog položaja blizu magistralne ceste Sarajevo-Tuzla, čini ga još privlačnijim za turiste. 
 
Najveću atrakciju ovog područja zasigurno predstavlja pristup pećinama koje su lijepo grupirane. U tri horizonta nalazi se pet pećina koje imaju svoje ime i koje su poznatije, ali tu je također i jedna pećina bez imena koja je još nedovoljno istražena. Najveća pećina zove se Glavna bijambarska pećina ili Srednja bijambarska pećina ili jednostavno Bijambare.  Glavna pećina je dosta velika, i njena dužina iznosi 420 m (duž glavne staze, bez sporednih staza), sa 4 velika hodnika čiji prečnik doseže i do 60 m, a koji su visoki i preko 30 m. 
 
Bijambare trebaju biti otvorena laboratorija koja će poticati obrazovne i naučne aktivnosti kao i sve druge manifestacije koje će razvijati podršku javnosti prema zaštiti okoliša u ovoj i sličnim prirodnim sredinama.

:: Friday 27/06/2008 u 08:43
  

Spomenik prirode Vrelo Bosne

Spomenik prirode „Vrelo Bosne obuhvata krajnji jugozapadni dio Sarajevskog polja. Ukupna površina mu iznosi 603ha. Zaštićeno područje se sastoji iz dvije zone.
  • I zona (nukleus ZP) ima površinu od 54,5 ha. Ona obuhvata neposredni prostor izvora od sela Vrutci do prvih Vrela Bosne.
  • II (puferska) zona obuhvata prostor od 548,50 ha na kojoj se prvenstveno ostvaruju očuvanja i zaštita izvornog stanja.
Drvored Velika aleja te parkovski prostori oko banje Ilidža i Stjčevca predstavljaju posebnu prirodnu vrijednost. Velika aleja predstavlja jedinstven drvored 3,5 km dužine, od banjsko-turističkog kompleksa na Ilidži do Vrela Bosne. Drvored Velika aleja je formiran 1888.godine. sađenjem desetina stabala divljeg kestena, danas predstavlja pravu turističku atrakciju i jedno od najposjećenijih područja u sarajevskom kantonu.

:: Friday 27/06/2008 u 08:41
  

Spomenik prirode Skakavac

Prostor Spomenika prirode „Skakavac” se nalazi oko 12 km sjeveroistočno u odnosu na grad Sarajevu. Vodopad je visok 98m i to ga čini drugim vodopadom po visini na području Evrope. 

Iako nema veliki protok vode odlikuje se izuzetnom ljepotom, naročito zimi kada njegov slap okuje led oblikujući fantastične prizore. Vegetacija oko samog vodopada obiluje endemičnim i relikatnim vrstama.

:: Thursday 26/06/2008 u 03:58
  

< Prethodna  1 / 1  Sljedeća >
 
Developed and powered by © 2008 UTIC SarajevoTerms Of UsePrivacy Statement