Dogodilo se na današnji dan - 23 oktobar

42. p.n.e. - Samoubistvo je izvršio Marko Junije Brut (Marcus Iunius Brutus), jedan od vođa zavjere u kojoj je 44. ubijen Julije Cezar. Brut se ubio poslije poraza koji su republikanskoj vojsci u bitci kod Filipa nanijele snage Marka Antonija i Oktavijana.

1596 - Turska vojska sultana Muhameda III je kod Erlaua u Mađarskoj porazila austrijske trupe nadvojvode Maksimilijana (Maximilian).
 
1817 - Rođen je francuski leksikograf i enciklopedista Pjer Atanaz Larus (Pierre Athanase), izdavač "Velikog svjetskog riječnika XIX vijeka" u 17 tomova. Izdavačka kuća "Larus" je poslije njegove smrti 1875. nastavila izdavanje enciklopedijskih rječnika.
 
1942 - Britanska Osma armija generala Bernarda Montgomerija (Montgomery) počela je ofanzivu protiv njemačkih snaga pod komandom Ervina Romela u egipatskoj pustinji kod mesta El Alamejn. Jedna od najznačajnijih bitaka u Drugom svijetskom ratu okončana je 12 dana kasnije pobjedom Britanaca, nakon čega je usljedilo iskrcavanje saveznika na tlo sjeverne Afrike.
 
1944 - Sovjetska Crvena armija ušla je u Drugom svijetskom ratu u Mađarsku.
 
1944 - U filipinskom zalivu Lejte počela je jedna od najvećih pomorsko-vazdušnih bitaka u Drugom svjetskom ratu, u kojoj je učestvovala gotovo cijela japanska flota i tri četvrtine flote SAD. Okončana je porazom Japanaca 25. oktobra.
 
1954 - Posle serije sastanaka u Parizu, ŠSR, SAD, Velika Britanija i Francuska sporazumele su se da okončaju okupaciju Nemačke.
 
1956 - Uličnim demonstracijama studenata i radnika u Mađarskoj je počela antikomunistička pobuna, koju su sovjetske trupe ugušile u krvi 4. novembra 1956.
 
1958 - Ruski pisac Boris Pasternak dobio je Nobelovu nagradu za književnost za roman "Doktor Živago" koji je postao bestseler na Zapadu, dok u ŠSR tada još nije bio objavljen.
 
1961 - Bivšem generalnom sekretaru UN Šveđaninu Hjalmaru Agne Dagu Hamaršeldu (Hammarskjoeld), koji je pod nerazjašnjenim okolnostima poginuo u avionu u vrijeme kongoanske krize, posthumno je dodjeljena Nobelova nagrada za mir.
 
1973 - Sjevernovijetnamski mirovni pregovarač Le Duk To odbio je Nobelovu nagradu za mir uz obrazloženje da u njegovoj zemlji još nema mira.
 
1991 - Predstavnici 19 zemalja potpisali su na međunarodnoj konferenciji u Parizu u organizaciji UN mirovni sporazum radi okončanja 13-godišnjeg građanskog rata u Kambodži.