Dogodilo se na današnji dan - 19 januar

1736. - Rođen je škotski inženjer i fizičar Džejms Vat (James Watt). Svojim pronalascima (1765.) razvio je i usavršio konstrukciju parne mašine koja je postala glavni pokretač industrijske revolucije u drugoj polovini 18. i prvoj polovini 19. vijeka. 
 
1809. - Rođen je američki pisac Edgar Alan Po (Allan Poe). Za života gotovo nepoznat, postao je jedan od najuticajnijih pjesnika i pisaca kada su vrijednost njegovog djela otkrili francuski pjesnici Bodler (Baudelaire), Malarme (Mallarme) i Valeri (Valery). U spisu "Filozofija kompozicije" analizirao je pjesnički postupak najčuvenije poeme "Gavran". Njegove kratke pripovijetke smatraju se pretečom detektivskog romana.

1853. - U Rimu je prvi put izvedena Verdijeva opera "Trubadur".  
 
1919. - Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca je u Srbiji i Crnoj Gori zamijenila Julijanski kalendar Gregorijanskim, koji je u drugim dijelovima novostvorene države već bio u upotrebi. Srpska pravoslavna crkva je zadržala Julijanski kalendar.

1938. - Umro je pisac Branislav Nušić, darovit portretista i pisac sa veoma razvijenim smislom za pozorišnu scenu i njene zakone, oštro je zapažao negativne pojave i s mnogo duha slikao svijet u kojem se kretao - od opštinskog pisara do poslanika i ministra. Jedna od najpoznatijih djela su komedije "Sumnjivo lice", "Gospođa ministarka" i "Ožalošćena porodica".

1943. -  U malom teksaškom mjestu Port Arthur rođena je poznata američka pjevačica Janis Joplin. Izgradivši svoj stil pjevanja postala je najbolja bijela blues-pjevačica 20. stoljeća. Tijekom Ljeta ljubavi 1967., Janis Joplin proslavila se nastupom na Monterey pop festivalu, a dvije godine kasnije upotpunila je i Woodstock svojom briljantnom izvedbom. 

1970. - Umro je bosanskohercegovački književnik Hamza Humo.