Dogodilo se na današnji dan - 21 april

753. -  p.n.e - Romul je, prema istoričaru Marku Terentiju Varonu, osnovao Rim.

1142. -  Umro je francuski filozof i teolog Pjer Abelar. Kao zastupnik laičke nauke i antičke filozofije, vjerovao je u ljudski razum i poricao crkvene dogme. U književnosti je poznat po ljubavnim pismima Eloizi (Heloise), koja se ubrajaju u najljepša djela epistolarne književnosti.

1509. -  Umro je engleski kralj Henri VII, osnivač dinastije Tjudor. Njegovim dolaskom na prijesto 1485. godine okončan je četrdesetogodišnji rat između dinastija Lankaster i Jork, poznat pod nazivom "Rat dviju ruža".


1816. -  Rođena je engleska književnica irskog porijekla Šarlota Bronte, koja se proslavila sa prvim romanom "Džejn Ejr". Sa mlađim sestrama Emilijom i Anom izdala je zbirku pjesama.

1828. -  Rođen je francuski teoretičar umjetnosti i filozof Ipolit Ten (Hippolyte Taine), član Francuske akademije od 1878. godine. Kao teoretičar francuskog naturalizma, uticao je na Emila Zolu i čitavu generaciju pisaca koja je sa naučno-ekperimentalnim pretenzijama pristupala književnosti ("Filozofija umetnosti", "O inteligenciji").

1856. -  Australija je prva u svijetu uvela osmočasovni radni dan.
 
1910. -  Umro je američki pisac Mark Tven, poznat po romanima "Doživljaji Toma Sojera" i "Doživljaji Haklberi Fina".

1926. -  Rođena je Elizabeta II, kraljica VelikeBritanije od 1952. godine, vrhovni poglavar Komonvelta.

1946. -  Umro je engleski ekonomist Džon Mejnard Kejnz, poznat po djelu "Opšta teorija zaposlenosti, kamata i novca" koje je donijelo radikalan preokret u ekonomskoj teoriji.

1972. -  Vasionski brod Apolo 17 (posada: Ceran i Scmitt) se spustio na Mjesec. To je bila posljednja misija sa ljudskom posadom pod nazivom Apolo.