Dogodilo se na današnji dan - 22 oktobar

1797. - Francuz Andre Žak Garnerin (na slici) prvi je upotrijebio padobran, skočivši iz balona nad Parizom sa visine od 680 metara. 
 
1811. -  Rođen je mađarski kompozitor Franc List, legendarni pijanistički virtuoz koji je izgradio modernu klavirsku tehniku i dao klaviru snagu orkestra. Bio je vrstan muzički pedagog. (20 mađarskih rapsodija, "Godine hodočašća", "Ljubavni snovi", "Mazepa"). 
 
1844. - Rođena je francuska glumica Anrijeta Rozina Bernar (Henriette Rosine Bernard), poznata kao Sara Bernar (Sarah Bernhardt), koja je obilježila pozorišnu epohu kao najveća tragedkinja svog doba. Bila je izuzetno popularna i savremenici su je nazivali "Božanska Sara". Igrala je u pozorištu, a kasnije i u nijemim filmovima. Umrla je 1915. u Parizu. 
 
1883. - U Njujorku je izvođenjem opere "Faust" francuskog kompozitora Šarla Gunoa otvorena operska kuća "Metropoliten". 
 
1887. - Uredu za patente u Njujorku Nikola Tesla prijavio je šest pronalazaka, među kojima i višefaznu naizmjeničnu struju. Izume je 1888. otkupila firma "Vestinghaus" i njihovu primjenu prikazala na svjetskoj izložbi u Čikagu 1893. 
 
1906. - Umro je francuski slikar Pol Sezan, čije djelo nije prihvaćeno od savremenika, ali je izvršilo ogroman uticaj na likovno stvralaštvo 20. vijeka. Modifikujući impresionizam stvorio je novi likovni izraz koji je bio inspiracija fovizma, kubizma i apstraktne umjetnosti ("Kupačice", "Kartaši", "Plave vaze"). 
 
1960. - Kasijus Klej (Cassius Clay), američki profesionalni bokser, kasnije poznat pod imenom Mohamed Ali, boksovao je svoj prvi profesionalni meč u Luisvilu (Louisville) u Kentakiju, SAD. 
 
1973. - Umro je španski violončelista katalonskog porijekla Pablo Kazals, jedan od najvećih instrumentalista 20. vijeka. Kao protivnik Frankovog režima, od 1938. je živio van domovine i stekao veliku popularnost nastupajući širom svijeta.