Tuesday, July 16, 2019
 

 
Posebno vrijedna prirodna područja Kantona Sarajevo

 

Igman

Igman je planina u centralnoj Bosni i Hercegovini. Nalazi se direktno na jugozapadu Sarajeva, okružujući planinu Bjelašnicu i dio grada, Ilidžu. Najveća tačka Igmana je visoka 1502 metra, čineći je najmanjom od sarajevskih planina.

Igman je popularna destinacija za planinarenje i skijanje. Tokom 14 zimskih Olimpijskih igara  bila je glavna planina korištena za olimpijske događaje, uz Jahorinu i Bjelašnicu. Još uvijek dosta predmeta na Igmanu datira iz tog vremena. Postoje planovi za novu žičaru između Igmana i dijela Ilidže, Hrasnice. Danas je Igman jedna od vodećih turističkih atrakcija Sarajeva.

 Igman je područje najniže zabilježene temperature u regionu, −43 °C. Kada je vrijeme pogodno, sa Igmana planinari mogu vidjeti sve do Crne Gore i Jadranskog mora.


:: Friday 27/06/2008 u 09:24
  

Bjelašnica

Bjelašnica je planina u srednjem dijelu Bosne i Hercegovine, smještena jugozapadno od grada Sarajeva. Kao i susjedna Jahorina i Bjelašnica pripada dinarskom planinskom sistemu.Razvijen je kraški i lednički reljef. 

Srednja godišnja temperatura iznosi samo 0,7 °C, zbog izrazito niskih zimskih temperatura. Najviša temperatura dostiže 24 °C, a najniža -41 °C. Ljeti je prekrivena gustom zelenom travom, a zimi i do 3 m visokim snijegom. Snažni vjetrovi i gromovi su klimatsko obilježje ove veličanstvene bosanske planinske ljepotice.
 
U sklopu 14 Zimskih olimpijskih igara u Sarajevu, na Bjelašnici su izgrađeni brojni sportski i turistički objekti, koji se i danas koriste.

:: Friday 27/06/2008 u 09:17
  

< Prethodna  1 / 1  Sljedeća >
 
Developed and powered by © 2008 UTIC SarajevoTerms Of UsePrivacy Statement