Sunday, August 18, 2019
 

 
O Portalu

Dobro došli na Portal skola.ba! 

Portal za škole www.skola.ba je jedinstveno mjesto, izvor korisnih informacija za nastavnike, učenike, roditelje i škole i polazišno mjesto do drugih online i klasičnih izvora informacija.

Portal za škole je mjesto izmjene savjeta i kontakata, idealno mjesto prezentiranja autorskih radova, ali i svojevrsna oglasna ploča koja će pomoći da se dođe do traženih materijala, informacija o seminarima, konkursima...

 

 


 
Logo Portala Minimize

 Logo Portala škola.ba 
Autor loga Portala škola .ba  je međunarodno priznati strip crtač Senad Mavrić

Senad Mavrić  bh. strip autor završio je školu za primjenjenu umjetnost 1989. i iste godine upisao ALU. Od 1990. do 1992. studira na odsjeku grafičkog dizajna, a školovanje nastavlja početkom 1994. u Le Mansu (Francuska) gdje diplomira na plastičnoj umjetnosti te završava sa diplomom iz Vizualnih komunikacija na Institutu za Vizuelnu umjetnost u Orleansu (Francuska) 1997.  1998. se vraća u Sarajevo te radi na strip projektima Noći (prvi BiH strip magazin) te kompletira strip Mama, šta je to rat? Izlaže u BiH, Švicarskoj, Francuskoj, Kazahstanu, Hrvatskoj. Od 2000-03. radi na više projekata uporedo te poslije izleta po više reklamnih agencija. Od 2004. radi kao grafički dizajner.

 

 Autorovo pojašnjenje loga Portala

''Pristup ovakvom izražaju je počeo od preuzimanja i prikaza veoma poznate ikonografije i znakovlja koji su prisutni u svakodnevnom životu i kao takvi bivaju prepoznatljivi. Kombinirali smo takve znakove sa tipografijom koja ilustruje svu slavu života i zajedništva u jednom razigranom, veselom i nepravilnom obliku. Tačka između riječi škola i riječi ba, je u obliku srca što dodatno ilustuje ljubav koju osjećamo pri samoj pomisli kako na učenike tako i na sav period školovanja. Stavljajući ih u takav odnos, dobijamo zanimljiv komunikacijski rezultat koji veoma efikasno obavlja zadatu funkciju. Ta funkcija je predstaviti portal skola.ba na što prihvatljiviji i simpatičniji način te ga približiti korisnicima i predstaviti kao izvor svih potrebnih informacija i kao takvog ga i zapamtiiti. Jednostavna izvedba kao i jak, kompatibilan kolorit je stavljen u funkciju što veće ekspresivnosti i upečatljivosti samog znaka.''

Ostale prijedloge za logo Portala možete vidjeti ovdje!

  
 
Drugi o Portalu

 

Vijest objavljena na http://www.ks.gov.ba

NOVOSTI

SVEČANO PROMOVISAN PORTAL www.skola.ba-informacija za javnost 01.07.2008.godine - PRESS SLUŽBA KS (V.B.)

U Rektoratu Univerziteta u Sarajevu danas je upriličena svečana promocija internet Portala osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo www.skola.ba. Portal je kreiran kao zajednički projekat Ministarstva obrazovanja i nauke Kantona Sarajevo i Univerzitetskog tele-informatičkog centra „UTIC“ pod nazivom “Informatizacija osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo”.

Kako je istaknuto, ciljevi ovog projekta su podizanje nivoa kvaliteta odgojno-obrazovnog procesa i približavanje sistema obrazovanja KS standardima Evropske unije.

Zadovoljstvo mi je da smo danas promotori jedne pozitivne ideje značajne za đake, nastavnike, roditelje, ali i sve građane Kantona Sarajevo. Ovaj portal je primjer kako se na pozitivan način mogu koristiti prednosti savremenih komunikacijskih tehnologija, a osim toga i mjesto gdje ćemo se virtualno susretati i promovosati ideje od interesa za bolji odgoj i obrazovanje naše djece,“ rekao je ministar obrazovanja i nauke KS Safet Kešo.

Portal je obogaćen raznovrsnim edukativnim sadržajima i korisnim informacijama koje priprema uredništvo Portala, a čine ga predstavnici resornog ministarstva, Univerzitetskog tele-informatičkog centra „UTIC“, Prosvjetno-pedagoškog zavoda, nastavnici i učenici osnovnih i srednjih škola Kantona Sarajevo, te predstavnici nevladinog sektora.
„Ovaj internet portal je jedintveno mjesto, izvor korisnih informacija i polazište za druge online i klasične izvore informacija, koje će obogatiti i olakšati rad profesorima i učenicima. Osim pojedinačnog pretraživanja web-stranica svih osnovnih i srednjih škola u Kantonu Sarajevo, Portal pruža mogućnost pregleda raličitih autorskih radova, informacija o seminarima, konkursima, novostima iz oblasti obrazovanja i drugih korisnih safržaja“, rekla je jedna od urednica Portala i profesorica u „Učiteljskoj školi i gimnaziji obala“, Maja Hrbat.

U narednom periodu planiran je rad na razvoju i usavršavanju Portala u čemu će aktivno učestvovati sve osnovne i srednje škole sa područja Kantona Sarajevo, ali i ostali akteri sistema obrazovanja.

Za više informacija posjetite i sami www.skola.ba!


:: Wednesday 01/07/2009 u 03:17
  

< Prethodna  1 / 5  Sljedeća >
 
Developed and powered by © 2008 UTIC SarajevoTerms Of UsePrivacy Statement