Sunday, August 18, 2019
 

 
SREDNJE SKOLE Minimize

 

[12. 4. 2017] Počelo je provođenje pilot projekta Eksterne mature u srednjim školama

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo u saradnji sa UTIC-om i 34 srednje škole na području Kantona Sarajevo počinje danas, 12.4.2017. godine sa provođenjem pilot projekta – „Eksterna matura" za sve učenike četvrtih razreda srednjih škola.

Prvog dana vršit će se provjera znanja iz predmeta: Bosanski, hrvatski, srpski jezik i kniževnost i Engleski jezik / Njemački jezik, a drugog dana iz predmeta Matematika.

 
Preuzeto sa www.mon.ks.gov.ba

:: Wednesday 12/04/2017 u 08:49
  

[29.9.2016] Najbolji sarajevski srednjoškolci na edukaciji iz IT oblasti

Stotinu najboljih učenika svih srednjih škola sa područja Kantona Sarajevo ove i naredne sedmice pohađa edukaciju u okviru projekta „Edukativna platforma – ljetna škola za mlade učenik/ice“. Ovim povodom danas ih je u prostorijama Akademije 387 obišao ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović.

„Ova škola nudi priliku učenicima da saznaju više o mogućnostima koje pružaju informacijske tehnologije i da razviju vlastite vještine u polju informatike. Cilj nam je bio da se okupe najbolji srednjoškolci iz KS i da se pripreme i edukuju za IT sektor, jer postoji realan problem da u našim školama nemamo veliku zastupljenost kadra koji obrazuje u ovoj oblasti, zbog čega planiramo da za sljedeću školsku godinu zajedno sa sarajevskim gimnazijama i Elektrotehničkim fakultetom organiziramo ciljanu edukaciju ove vrste deficitarnog kadra“, naglasio je ministar Kazazović.
Prema riječima predstavnice Akademije 387 Belme Alagić, ova edukacija je za učenike basplatna, jer je sredstva za njeno organiziranje obezbijedio Kanton Sarajevo, putem Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS, a započela je u ponedjeljak 26. septembra i trajat će do 10. oktobra.

„Učenici su predloženi od strane svojih škola, a kriterij za njihov odabir bio je da su to najbolji učenici, oni koji pokazuju poseban afinitet prema informatici i matematici, ustvari oni koji su zainteresirani za IT“, objasnila je Alagić.

Amina Bećirbašić, učenica četvrtog razreda Srednje ekonomske škole je kazala kako je u ovu školu došla s malim predznanjem iz programiranja, kao i da je to oblast koja je posebno interesira, a zanimljivim joj se pokazao i web dizajn.

„Smatram da ću imati velike koristi od ove edukacije, jer će mi ona pomoći da se opredijelim između Ekonomskog i Elektrotehničkog fakulteta. Mislim da će prevagnuti onaj nakon kojeg ću lakše pronaći svoje mjesto na tržištu rada“, kazala je Bećirbašić.

I učenik četvrtog razreda iz Prve bošnjačke gimnazije Harun Čorbo je rekao da mu ova škola pomaže u unapređenju njegovih znanja iz oblasti IT-a.

„Planiram studirati Elektrotehniku i ova škola mi itekako znači jer je u pitanju bitan vid pripreme za studij koji me čeka“, dodao je Čorbo.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo


:: Wednesday 05/10/2016 u 09:53
  

[09.07.2015] ISPRAVKA Naknadnog konkursa za upis učenika u JU Srednju trgovačku školu

Obavještavamo sve zainteresirane da je u objavljenom Naknadnom konkursu za upis učenika u prvi razred srednje škole u školskoj 2015/2016. godini, a koji je objavljen u dnevnom listu Oslobođenje 08.07.2015. godine, došlo do greške u dijelu koji se odnosi na JU Srednju trgovačku školu smjer poslovno pravni tehničar.

Ispravka glasi: "umjesto 20 slobodnih mjesta ispravno je 5 slobodnih mjesta".

Preuzeto sa www.mon.ks.gov.ba

:: Thursday 09/07/2015 u 11:12
  

[09.07.2015] Naknadni konkurs za upis učenika u prvi razred srednjih škola sa područja Kantona Sarajevo u školskoj 2015./2016. godini

Naknadni konkurs za upis u PRVI razred srednjih škola u školskoj 2015./2016. godini traje od 08. jula do 10. jula 2015. godine.

Kandidati koji konkurišu u umjetničke škole, odnosno u gimnaziju – sportsko izborno područje polažu prijemni ispit, odnosno test fizičke sposobnosti.

Kandidati koji konkurišu u ostale srednje škole ne polažu prijemni ispit u umjetničkoj školi, odnosno u gimnaziji - sportsko izborno područje gimnazijama,

će se odvijati u terminima koje utvrde škole sa mjestom i satnicom polaganja prijemnog ispita koji
će biti objavljen na oglasnoj tabli i WEB-stranici škole najkasnije do 08. jula 2015. godine.

Izbor kandidata vršit će se na osnovu Odluke sa kriterijima za prijem učenika u prvi razred srednjih
škola Kantona Sarajevo, koji je sastavni dio ovog konkursa.

NAKNADNI K O N K U R S za upis učenika u prvi razred srednjih škola sa područja Kantona Sarajevo u školskoj 2015./2016. godini

Preuzeto sa www.mon.ks.gov.ba


:: Thursday 09/07/2015 u 10:52
  

[09.04.2015] 10 Alpe-Adria šumarska olimpijada

10. Alpe - Adria  šumarska olimpijada za učenike, održana je od 26. do 27. marta 2015 godine u italijanskom gradu Feltre, gdje su učešće po drugi put uzeli i učenici iz Srednje škole za okoliš i drvni dizajn iz Sarajeva. Alpe-Adria šumarska olimpijada okuplja takmičare iz Austrije, Slovenije, Italije, Hrvatske, Češke i Bosne i Hercegovine. Članovi tima iz Bosne i Hercegovine su u sklopu priprema za nastup na olimpijadi boravili u Sloveniji, kao gosti partnerske Srednje gozdarske in lesarske šole iz Postojine, gdje su u pratnji profesora Daria Pintarića i Harisa Krupalije obavili dodatnu obuku i edukaciju iz takmičarskih disciplina.

U Italiji je nastupilo 108 takmičara iz šest država koji su se takmičili u pet disciplina: precizno obaranje stabla, preciznost reza, kombinovano rezanje trupaca, promjena lanca na motornoj pili i kresanje grana. BH tim su sačinjavali učenici (šumarski tehničari): Mirnes Đozo, Sulejman Smajić, Nedim Pločo, Damir Ramić, te profesori Naser Gegić i Dario Pintarić.

Najbolje rezultate među BH takmičarima ostvario je Mirnes Đozo (IVš razred) u disciplini precizno obaranje stabla koji je u generalnom poretku bio 20-ti, a takmičar Sulejman Smajić (IIIš razred) u disciplini brze promjene lanca motorne pile imao je postignuto vrijeme od 20 sekundi, te se tim rezultatom plasirao u sami vrh takmičarske liste.

S obzirom na finansijske poteškoće, nedostatak potrebne opreme i relativno kratak period pripreme i uz veliko zalaganje naših učesnika i profesora koji su učestvovali u pripremi, naš tim može biti zadovoljan postignutim rezultatima jer je na dostojanstven način branio boje naše zemlje.
Cilj ovog takmičenja je prvenstveno afirmisanje i promocija šumarske struke, predstavljanje šumarskog radnika kao vrijednog i ravnopravnog sudionika u procesu proizvodnje u šumarstvu od kojih je sječa jedan od glavnih uzgojnih zahvata koji osigurava održivost upravljanja i gospodarenja prirodnim resursima.

Priprema i učešće takmičara i profesora ne bi bila moguća bez podrške institucija i privrednih subjekata od kojih bi izdvojili: Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo, Šumarski fakultet Sarajevo, Uprava za šumarstvo KS,  KJP Sarajevo-šume,  Thor d.o.o. Doboj – zastupištvo za Husqvarnu, Teknoxgroup BH d.o.o. Sarajevo,Drvosječa d.o.o. Sarajevo, Schachermayer d.o.o. Sarajevo.
 

Srednja škola za okoliš i drvni dizajn


:: Tuesday 14/04/2015 u 01:46
  

< Prethodna  1 / 55  Sljedeća >
  
 
Takmičenja, smotre i druge manifestacije Minimize
  
 
Developed and powered by © 2008 UTIC SarajevoTerms Of UsePrivacy Statement