Sunday, August 18, 2019
 

 
OSNOVNE ŠKOLE

 

[20. 10. 2017.] Poziv školarcima da se prijave na takmičenje „Lajk za naučnu ekipu“

Pažnja, pažnja! Profesor Atom, naučnik i zaljubljenik u prirodne nauke poziva sve školarce od 13 do 19 godina u Bosni i Hercegovini, koji vole istraživati, zabaviti se i raditi u timu, da se prijave na takmičenje „Lajk za naučnu ekipu”.

U novoj školskoj godini, učešćem u takmičenju osim što ćete usvojiti nova znanja, imate priliku osvojiti i vrijedne nagrade.  U toku nastave ili u slobodno vrijeme zajedno sa prijateljima iz škole kreirajte naučni projekat iz oblasti pametne upotrebe energije i korištenja obnovljivih izvora energije, koji možete prijaviti do petka 17.11.2017. godine.

Takmičenje „Lajk za naučnu ekipu” ima za cilj da motiviše i podstakne mlade da pametno koriste energiju, te da predstave svoje ideje i projekte kojima se doprinosi efikasnijem korištenju energije, uštedama i zaštiti okoliša.
 
Autore najzanimljivijih radova očekuje javna prezentacija projekta, ali i pokloni iznenađenja! Više informacija i pravila takmičenja mogu se naći na linku http://bit.ly/Pravila_NaucnaEkipa.
 
„Lajk za naučnu ekipu” realizuje se u okviru projekta „Zeleni ekonomski razvoj” koji implementira Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), uz finansijsku podršku Vlade Švedske, Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH i Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, u saradnji sa Ministarstvom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i drugim partnerima.
 

:: Friday 20/10/2017 u 10:57
  

[7.9.2016] Nagradni konkurs za najbolju priču i Nagradni konkurs za najbolji crtež naših maskota Aleksa i NI-a

Evropska Noć istraživača u Bosni i Hercegovini 2016.

Zabavite se i osvojite vrijedne nagrade u okviru najzabavnije noći nauke
 
Evropska Noć istraživača u Bosni i Hercegovini 2016. U saradnji sa partnerima ponosno objavljuje dva konkursa:
 
Nagradni konkurs za najbolju priču
 
I
 
Nagradni konkurs za najbolji crtež naših maskota Aleksa i NI-a
 
Evo prilike za sve od 7 do 77 godina starosti, da se umjetnički iskažu kroz crteže i priče, te osvoje i vrijedne nagrade!
 
Jer MAŠTA MOŽE SVAŠTA!
 
Nije važno koliko imate godina, 7 ili 77 - sve što treba je da nam napišete priču dužine do 100 redova i pošaljete je s vašim podacima (ime i prezime i kontakt telefon) na mail ljepotaizdravlje@color.co.ba s napomenom “Za najbolju priču” do 20. Septembra 2016., kada ćemo objaviti sve pristigle radove.
Pisati možete o svemiru, pronalascima, putovanju vremeplovom, izumima ili izumu o kojem maštate (ili koji smišljate, što da ne) a koji bi svijet u kojem živimo promijenio na bolje, radovima inovatorskih sekcija (znamo da ih ima u nekim školama), o čemu god želite...
 
Poslije objavljivanja radova ostavljamo vam osam dana za glasanje na portalu www.ljepotaizdravlje.ba za najbolji literarni rad! Do 28. septembra moći ćete da glastate za najbolju priču, a tri autora/autorice biće nagrađene vrijednim poklonima i njihove priče biće pročitane na samoj manifestaciji 30. septembra u Sarajevu, Mostaru, Banjaluci, Bijeljini i Goraždu.
 
Drugi konkurs realizira se u saradnji sa Udruženjem “Drugi ugao” te ovim putem pozivamo sve crtače i crtačice iz Bosne i Hercegovine uzrasta od 7 do 77 godina, da se prijave na konkurs za
Najbolji crtež naše maskote Aleksa i NI-a!
Vaš zadatak je da ih nacrtate kako istražuju šta god vi zamislite. Njih jednostavno sve zanima! U vašim crtežima oni mogu čitati knjige, otkrivati tajne univerzuma ili graditi vremeplov koji će ih odvesti u budućnost ili prošlost.
 
Crtež nacrtajte na razglednicu, jer Aleks i NI obožavaju slati i primati razglednice, te ih pošaljite na našu adresu do 20.09.2016.
 
Pristigli radovi će biti izloženi 30.09.2016. tokom Noći istraživača, a najbolje crtače i crtačice čekaju vrijedne nagrade.
 
Radove možete slati na:
 
OXFAM, Emerika Bluma 14, 71 000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina
                                                                                                                                                                            //Slijedi još…
 
Petu godinu za redom u Bosni i Hercegovini se obilježava najzabavnija noć nauke i istraživačkog rada, “Evropska Noć istraživača 2016” pod sloganom “Otkrijte nepoznato”.
 
Ove godine manifestacija se održava u petak, 30. septembra, u pet bosanskohercegovačkih gradova; Sarajevu, Banja Luci, Mostaru, Bijeljini i Goraždu.
 
Cilj manifestacije je povećanje svijesti o istraživanju i inovacijama u Bosni i Hercegovini, podrška istraživačima i promocija dostignuća lokalnih naučnika, inovatora i poduzetnika.
                                                                                                                                                                            Evropsku Noć istraživača u Bosni i Hercegovini zajedničkim snagama realizuju Oxfam u Bosni Hercegovini, Institut za hidrotehniku Sarajevo, agencija Tidea, Univerzitet za poslovne studije Banja Luka, Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru, te Privredna komora Bosansko-podrinjskog kantona Goražde.
 
Evropska Noć istraživača je pokrenuta 2005. godine pod pokroviteljstvom FP7 programa Evropske unije i organizuje se svakog posljednjeg petka u septembru, s ciljem promocije naučnih istraživanja, karijere istraživača, kao i podizanja svijesti kod šire javnosti o uticaju raznih istraživanja na svakodnevni život.
Od svog nastanka, Noć istraživača obilježava se u sve više gradova Evrope, pa je tako prošle, 2015. godine održana u više od 300 gradova u 30 evropskih država. Od 2014. godine „Noć istraživača“ je postala „Evropska noć istraživača“ pod pokroviteljstvom programa Horizont 2020.
 
Pridružite nam se i OTKRIJTE NEPOZNATO!
 
Za više informacija o Evropskoj Noći istraživača možete posjetiti www.nocistrazivaca.ba, facebook.com/NocIstrazivacaBiH, ili obratiti se na sljedeće adrese:
 
Lejla Čamo I voditelj projekta I OXFAM I Emerika Bluma 14, 71000 Sarajevo I Bosnia i Hercegovina
T. + 387 (0)33 552 236 I F.+387 (0)33 552 235 I M.+387 (0)61 214 887
Amna Kurbegović I Odnosi s javnošću I M. +387 (0)62 926 781

:: Wednesday 07/09/2016 u 09:47
  

[29.02.2016] Prvo mjesto na državnom takmičenju Microsoft MIXathon Challenge

 

Nastavnice  škole JU OŠ „Behaudin Selmanović“ Dženita Demir i Ajla Halilović su projektom Logopedske vježbe rađenim u Office Mix-u osvojile su prvo mjesto na državnom takmičenju pod nazivom Microsoft MIXathon Challenge. Time su ušle u konkurenciju 29 projekata iz 12 zemalja Centralne i Istočne Evrope koji se dalje takmiče na svjetskom nivou.

 

 

OŠ ''Behaudin Selmanović''


:: Monday 29/02/2016 u 02:24
  

[29.02.2016] DOBRE PRAKSE U OBRAZOVANJU - Poziv osnovnim školama u BiH

 

POZIV OSNOVNIM ŠKOLAMA – prijava projekata „DOBRE PRAKSE U OBRAZOVANJU“

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade kantona Sarajevo zaprimilo je informaciju Fonda otvoreno društvo BH, kojim nas obavještavaju o pozivu za prijavu projekata „Dobre prakse u obrazovanju“ upućenom osnovnim školama u Bosne i Hercegovini da prijave primjere dobrih praksi koje su razvili i koje realizuju u svojim sredinama. Cilj poziva je da se prikupe, promovišu i javnosti predstave inovativne i održive školske prakse kojima se unapređuje kvalitet osnovnog obrazovanja u BiH.

Fond otvoreno društvo Bosne i Hercegovine se u oblasti obrazovanja zalaže da svako dijete ima pravo na kvalitetno obrazovanje koje se zasniva na principima odgovornosti, jednakopravnosti i poštivanju ljudskih prava i demokratskih vrijednosti. U skladu s tim, u 2016. godini, žele afirmisati rad škola i prosvjetnih radnika koji:
-
• Promovišu pluralizam i društvenu pravdu
• Podstiču kritičko mišljenje, istraživanje i primjenu znanja
• Razvijaju kompetencije i životne vještine potrebne za građansko i društveno djelovanje

Školama čiji projekti budu najbolje ocijenjeni od strane stručne komisije biće dodijeljene donacije u iznosu od 13.400 USD.

Informacije o načinu prijavljivanja, kriterijima i uslovima poziva možete preuzeti na web stranici Fonda otvoreno društvo BiH (
www.osfbih.org.ba ).

Poziv je otvoren do 01. aprila 2016. godine.

Na Poziv se ne mogu prijaviti škole čiji su projekti bili odobreni u 2014. i 2015. godini.
 
 
Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo

:: Monday 29/02/2016 u 02:05
  

[09.07.2015] ISPRAVKA Naknadnog konkursa za upis učenika u JU Srednju trgovačku školu

Obavještavamo sve zainteresirane da je u objavljenom Naknadnom konkursu za upis učenika u prvi razred srednje škole u školskoj 2015/2016. godini, a koji je objavljen u dnevnom listu Oslobođenje 08.07.2015. godine, došlo do greške u dijelu koji se odnosi na JU Srednju trgovačku školu smjer poslovno pravni tehničar.

Ispravka glasi: "umjesto 20 slobodnih mjesta ispravno je 5 slobodnih mjesta".

Preuzeto sa www.mon.ks.gov.ba
 

:: Thursday 09/07/2015 u 11:54
  

< Prethodna  1 / 132  Sljedeća >
  
 
Novosti, takmičenja, smotre...
 
Developed and powered by © 2008 UTIC SarajevoTerms Of UsePrivacy Statement