Sunday, August 18, 2019
 

 

[6.10.2016] Projekat prevencije ovisnosti „Saznajmo više zbog naše djece“


Problem ovisnosti jedan je od vodećih socijalnih problema u BiH. Teška socijalna i ekonomska situacija, kao i tranzicijski problemi pogodovali su širenju ovisnosti, posebno među mladima. Prema statističkim podacima JU Zavoda za alkoholizam i druge toksikomanije KS pojava upotrebe droga kod učenika osnovnih škola iznosi do 1 posto, a među učenicima srednjih škola između 5-15 posto. Općina Centar posebnu pažnju posvećuje prevenciji ovisnosti i svim oblicima toksikomanije. Tim povodom podržala je i ovaj projekat Udruženja “Proslavi oporavak”.

Udruženje Proslavi Oporavak pokrenulo je projekat „Saznajmo više zbog naše djece“, u okviru kojeg će se podići svijest o problemu ovisnosti građana Općine Centar, razvijanje vještina komunikacije i dobrih odnosa, kako do problema ovisnosti ne bi došlo, edukacija roditelja čija djeca pohađaju osnovne i srednje škole o problematici ovisnosti, te načinima razvijanja pozitivnih strategija suočavanja sa pritiscima iz okoline, upoznavanje šire javnosti sa problemom ovisnosti.
 
Udruženje Proslavi Oporavak je nevladina organizacija koja svojim radom želi uticati na problem zloupotrebe droga, počevši od primarne prevencije, s obzirom na važnosti koju imaju prvenstveno mladi a nakon toga i čitava zajednica. Do sada smo realizirali četiri projekta prevencije u kojima su ciljna grupa bili mladi, od kojih dva uz podršku Općine Centar, a po jedan uz podršku Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade i UNODC-a. Kroz realizaciju projekata i kontakt sa roditeljima, nastavnicima i pedagozima uvidjeli smo potrebu da se ciljna grupa proširi na roditelje. Naime, prepoznali smo da je veliki problem nedovoljna informiranost roditelja o prevenciji ovisnosti, problemu i vrstama ovisnosti, kao i o štetnostima pojedinih droga. Roditelji su ti koji zadnji saznaju da im je dijete eksperimentiralo sa drogama i/ili postalo ovisnik.
Veličina14 K
DatumThu 06/10/2016 u 09:11

[23.9.2016] Čestitka povodom Svjetskog dana učitelja


Povodom 5. oktobra-Svjetskog dana učitelja, ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović uputio je čestitku prosvjetnim radnicima sljedećeg sadržaja:

"Cijenjeni odgajatelji, učitelji, nastavnici, profesori, direktori, stručni saradnici, predavači, u svoje ime i u ime Ministarstva čestitam vam Svjetski dan učitelja!
 
Vi ste nosioci svih odgovornih, teških, posebnih zadaća, oni koji pokazuju put našoj djeci, na kojem oni saznaju, uče, razvijaju se i postaju oni koji će sutra biti odgovorni tvorci našeg društva. Uzimajući u obzir da vi našoj djeci, učenicima i studentima određujete životne puteve obavezujemo se na saradnički odnos s vama, kao i na aktivnosti koje će doprinijeti da i dalje kvalitetno pružate znanja našoj djeci, učenicima i studentima i da im budete kvalitetna potpora, kao što ste to i do sada bili.
 
Iskreno vam se zahvaljujem na tom društvenom doprinosu i obećavam da će Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS i dalje biti vaša potpora na reformskom putu koji vodi kvalitetnom odgoju i obrazovanju.
Veličina14 K
DatumWed 05/10/2016 u 09:36

[23.9.2016] Kanton Sarajevo će u narednih šest mjeseci donijet Strategiju razvoja obrazovanja i nauke


Vlada Kantona Sarajevo je pokrenula izradu Strategije razvoja obrazovanja i nauke u Kantonu Sarajevo za period 2017 - 2022 godina koja treba da definiše strateško opredjeljenje i pravce budućeg razvoja svih nivoa obrazovanja.

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade KS će u saradnji sa danas imenovanom Komisijom formirati radne timove po oblastima zadužene za pripremu Strategije. Ovaj dokument će svakako definisati i olakšati donošenje budućih propisa i odluka koje se tiču svih obrazovnih procesa u Kantonu Sarajevo. Postojanje ovakvog strateškog dokumenta je bitno i nužno za apliciranje i kandidiranje projekata iz oblasti obrazovanja kod evropskih fondova.
 
Kako je danas navedeno, rok za izradu Strategije je šest mjeseci, nakon što u narednih 15 dana bude održana konstituirajući sastanak Komisije koju čine predstavnici svih nivoa obrazovanja te Vlade Kantona Sarajevo.
 
Vlada je kroz danas usvojene izmjene Odluke o preuzimanju prava osnivača JU Studenstki centar Sarajevo omogućila da jedan član upravnog odbora ove ustanove bude delegiran iz redova studenata, kako bi na taj način i korisnici usluga bili u prilici da učestvuju u procesima donošenja odluka vezanim za rad i funkcioniranje ovog Centra.
Veličina14 K
DatumFri 23/09/2016 u 10:45

[1.9.2016] Početak nove školske 2016/2017. godine


Dragi naši učenici, cijenjeni nastavnici i roditelji,

U četvrtak, 1. septembra u svim osnovnim i srednjim školama na području Kantona Sarajevo počinje nova školska 2016/2017. godina.
 
Dragi učenici, nadamo se da ste imali dovoljno vremena da se odmorite i da je ljetni raspust iskorišten maksimalno, na način kako ste vi to isplanirali.
 
Dok ste se vi odmarali, u školama su izvršene sve neophodne pripreme, tako da su sve škole spremne za prvo školsko zvono, koje će se oglasiti u četvrtak, 1. septembra.
 
Svim uposlenicima u odgojno-obrazovnim ustanovama, vama dragi učenici, kao i vašim roditeljima, želimo sretan početak nove školske 2016/2017. godine, želimo da provedete što više lijepih trenutaka u učionicama, dobre ocjene i naravno dobro zdravlje.
Veličina13 K
DatumThu 01/09/2016 u 10:15

[29.02.2016] Čestitka povodom 1. marta - Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine


U utorak, 01. marta 2016. godine, građani Bosne i Hercegovine proslavljaju 24 godine slobode i nezavisnosti svoje domovine Bosne i Hercegovine.

Na referendumu održanom 29. februara i 1. marta 1992. godine građani Bosne i Hercegovine svih nacionalnosti su se odlučili za suverenu, nezavisnu, samostalnu i cjelovitu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih naroda i građana.

Shodno tome, Vijeće ministara Evropske unije je 06. aprila 1992. godine donijelo odluku o međunarodnom priznanju Republike Bosne i Hercegovine.

Nažalost, kao posljedica međunarodnog priznanja Bosne i Hercegovine, je uslijedila agresija na Bosnu i Hercegovinu, koja je trajala od aprila 1992. godine do decembra 1995. godine, a okončana je potpisivanjem Daytonskog mirovnog sporazuma.

Gledajući iz današnje perspektive, svi koji i dalje osporavaju ovaj važan historijski datum moraju biti svjesni činjenice da je 1. mart temelj Daytonskom mirovnom sporazumu u kojem je navedeno da Bosna i Hercegovina nastavlja kontinuitet Republike Bosne i Hercegovine sa 1. martom - Danom nezavisnosti i 25. novembrom - Danom državnosti.

Očekujemo da škole na prigodan način obilježe ovaj značajan praznik.

Koristimo se prilikom da svim učenicima i uposlenicima u odgojno-obrazovnim ustanovama čestitamo 1. mart Dan nezavisnosti i poželimo sreću i uspjeh u daljem radu.

NAPOMENA: Utorak, 01.03.2016. godine je nenastavni i neradni dan u svim odgojno-obrazovnim ustanovama na području Kantona Sarajevo.

 PRILOG

Veličina83 K
DatumMon 29/02/2016 u 01:56

< Prethodna  1 / 294  Sljedeća >
 
Developed and powered by © 2008 UTIC SarajevoTerms Of UsePrivacy Statement