Sunday, August 18, 2019
 

 
Novosti iz kulture Minimize

 

Festival srednjoškolskog kratkog filma objavio selekciju

Na konkurs za učešće na prvom Festivalu srednjoškolskog kratkog filma pristiglo je 109 aplikacija iz 33 grada širom BiH.

Učenici iz 56 srednjih škola u BiH odlučili su razmišljati o temi, raditi s kolegama i na kraju prijaviti svoje ideje.
 
Odabrano je 15 najboljih koji će zajedno s mentorima iz Sarajevo film festivala raditi na svojim projektima.
 
British Council u BiH u saradnji sa Srednjom školom primijenjenih umjetnosti u Sarajevu i Sarajevo Film Festivalom, te uz podršku Microsofta BiH i UniCredit Bankom BiH, pokrenuo je novu aktivnost u okviru Connecting Classrooms projekta - Festival srednjoškolskog kratkog filma.
 
Festival će doprinijeti razvoju srednjoškolskog kreativnog stvaralaštva, te unaprjeđenju vještina, kritičke misli i tradicionalnog obrazovnog programa za učenike i nastavnike srednjih škola iz čitave države.
 
Poziv za prijave ideja za film o temi "Proteklih 100 godina" bio je otvoren za učenike svih srednjih škola iz BiH. Učenik-redatelj, zajedno s jednim nastavnikom, mogli su se prijaviti do 18. marta s idejom za kratki film.
 
Selekcijski odbor, uzimajući u obzir kreativnost i inovativnost, te filmski potencijal, izabrao je 15 najboljih ideja koje će u sljedećih mjesec dana biti pretočene u filmove.
 
Filmovi će biti prikazani na Festivalu u Sarajevu 25. aprila, u Kinu Meeting Point, gdje će se natjecati za mnogobrojne nagrade.
 
Za 1. Festival srednjoškolskog kratkog filma izabrani su Kemil Bekteši (Sarajevo), Aid Bešić (Bihać), Marko Brkić (Trebinje), Jana Čamber (Posušje), Filip Ćubela (Mostar), Đorđe Dujković (Doboj), Pavle Đuričić (Doboj), Melisa Imamović (Kalesija), Sejdi Islami (Sarajevo), Dalibor Kraišniković (Bijeljina), Luka Krunić (Istočno Sarajevo), Dejan Mandić (Mrkonjić Grad), Emir Mujezinović (Srebrenik), Azra Nurkić (Živinice), Asja Zahirović (Tuzla).
 
Projekt je dio Connecting Creatively projekta koji implementira British Council u suradnji s lokalnim i međunarodnim partnerima, a financira Europska unija u sklopu programa "Sarajevo 2014", saopćeno je iz British Councila.
 
(Fena)

:: Monday 30/03/2015 u 10:53
  

Novogodišnje čitanje

JU Biblioteka Sarajeva poziva Vas na prigodnu manifestaciju u povodu praznika pod nazivom: „NOVOGODIŠNJE ČITANJE“.

Mali i veliki, sadašnji i bivši članovi Dječječitaonice „BUBAMARA“, ljubitelji čitanja, djeca i roditelji, sastaće se u svojoj omiljenoj Biblioteci i uz šolju čaja čitati novogodišnje priče i pjesme. Provedite predpraznične dane uz stihove Dragana Kulidžana, Šukrije Pandže,Maje Zeljko Mikulić i druge.  

Mjesto održavanja manifestacije: JU Biblioteka Sarajeva - Radićeva br. 729.
Datum: Ponedjeljak,29.12.02014. godine, 17 sati.

JU Biblioteka Sarajeva

:: Monday 29/12/2014 u 11:50
  

Beč: Prirodnjački muzej proslavio 125 godina postojanja

Prirodnjački muzej u Beču je danom otvorenih vrata i otvorenjem digitalnog planetarija proslavio 125. godišnjicu svog postojanja.

Veliki broj posjetitelja u ovom bečkom muzeju je svakodnevnica.
 
Samo 2013. godine muzej je posjetilo više od 750.000 ljudi.
 
Posebnu čar muzeju daje mješavina historijskih i modernih metoda. S jedne strane su mnogobrojne ustanove i objekti zadržali svoju 125-godišnju autentičnost, a s druge strane tim muzeja uvijek ponovo iznenađuje interaktivnim izložbenim zonama i vođenjima kroz muzej kao i posebnim izložbama o aktuelnim temama. I zbirke se kontinuirano proširuju.
 
Prirodnjački muzej trenutno broji ukupno 30 miliona objekata. Među njima su slavni i jedinstveni eksponati poput 25.000 godina stare Venere iz Willendorfa, ogromni skeleti dinosaurusa kao i internacionalno najveća i najstarija zbirka meteora, od kojih je najnoviji meteor s marsa "Tissint".
Novitet muzeja je fulldome planetarij- digitalni planetarij koji dozvoljava projekcije filmova i kompjuterskih animacija u jednoj kupoli iznad glava posjetitelja.
 
Planetarij je finansiran iz nasljedstva Oskara Ermana (1924.-2011.), jednog od najvećih dobrotvora muzeja.
 
Njegovo nasljedstvo posvećeno istraživanju i izložbama omogućila je muzeju kupovinu pomenutog meteora, koji je 2011. godine pao u pustinju u Maroku, saopćio je Compress Sarajevo.
 
(Fena) 

:: Monday 29/09/2014 u 01:06
  

Isa-begov hamam u Sarajevu uskoro se pridružuje lepezi obnovljene kulturne baštine BiH

Najstarije gradsko tursko kupatilo u Sarajevu Isa-begov hamam, nakon što je godinama propadao potpuno zanemaren, uskoro će vratiti negdašnji izgled te bogatom kulturno-historijskom naslijeđu BiH vratiti još jedan biser stare gradnje.
 
Obnova ovog nacionalnog spomenika BiH je u punom jeku. Trenutno se realiziraju građevinski radovi u domeni ugradnje instalacija, sistema grijanja i hlađenja te ventilacije.
 
Objekt je smješten na 817 kvadratnih metara, a tokom obnove će biti ostavljena izvorna fasada koju je projektovao Josip Vancaš. Hamam će biti pretvoren u hotel koji će raspolagati s 19 soba i dva apartmana. Sav namještaj će biti u staroosmanskom stilu, visokog standarda.
 
Ekipa Agencije Fena obišla je objekt, gdje je razgovarala sa šefom gradilišta Hajrudinom Sirćom koji je naglasio da je projektom obnove predviđeno da dio hamama ostane u okviru objekta, dok će njegov lijevi i desni dio biti pretvoren u hotel. Na objektu je trenutno uposleno oko 30 radnika.
 
- Građevinski radovi koji se trenutno izvode obuhvataju hidroizolaciju, estrihe (tople podove) i fasadu na sjeveroistočnom dijelu objekta. Osim soba, hotel će posjedovati čajdžinicu i kuhinju, te atraktivni dio hamama gdje će biti bazen s muškom i ženskom saunom koji će biti na usluzi samo gostima - istaknuo je on.

Sav građevinski materijal koji se ugrađuje u objekt  je autentičan, a riječ je o starim materijalima koji su se koristili u vrijeme Austrougarske carevine. Primjer za to je sistem građenja bez cementa i bez armature, već se umjesto toga koriste hidraulična vezivna sredstva i malter, za šta u BiH postoji osposobljena radna snaga.
 
- Za taj materijal koristi se gašeni kreč, cigla u prahu i riječni granulat. To je materijal koji očvršćuje što duže vremena stoji na zidu, tako da je nakon određenog perioda kao beton. Hidrofoban je, odnosno paropropustan i ne može se porediti s klasičnim materijalom, jer je ekološki i postojan - naglašava Sirćo.
 
U središtu objekta je hamam s velikom centralnom kupolom i tri manje. On će biti najreprezentativniji dio hotela, jer će biti obnovljen u autentičnom izgledu. Krasit će ga španska keramika i freske.
 
- Radi se o keramici u špansko-maurskom stilu, koja je specifična i materijalom i izgledom. Predviđena je ugradnja keramike u većem spektru boja, ali ona još nije izabrana - ističe Sirćo.
 
Pripreme se već vrše i za postavljanje fasade objekta koja će također biti u skladu s originalnim izgledom. Ona će biti rađena u dvije boje - žutoj i oker, kako je predviđeno projektom.
 
Sirćo naglašava da je sva oprema koja se ugrađuje u objekt najsavremenija koja se trenutno nudi na tržištu. Do kraja mjeseca bi trebala početi i ugradnja stolarije koja će sva biti rađena od hrastovog drveta.
 
- Stolarija se radi od masivnog hrastovog drveta, a riječ je o slavonskom hrastu kao najkvalitetnijem drvetu koje se trenutno može ugraditi. Već je izabran izvođač radova, a nadamo se da će oko 25. jula biti ugrađeni prvi prozori na objektu. Oni se već izrađuju, kao i podovi i stepenice koje će također biti od iste vrste drveta - navodi on.
 
Također, u toku su i pregovori s izvođačima za kamenorezačke radove, što se smatra veoma zahtjevnim poslom. Određeni problemi postoje u vezi s izborom kamena, jer će velike površine objekta biti prekrivene mermerom i granitom. Uglavnom je riječ o podovima, ali i četiri ukrasne kamene česme, koje će biti postavljene u hamam hotela.
 
- Procentualno je ostalo da se završi još oko 20 posto posla na cijelom objektu hamama. Uskoro će početi fini radovi, dok će uređenje enterijera raditi vlasnik hotela  - ističe Sirćo.
 
Jedna od zanimljivosti jest da će objektom hamama dominirati 115 zambaka, odnosno ljiljana koji će biti postavljeni uz rub krova s tri strane. Izradu potpuno novih ljiljana restauratori će raditi od tarakote, a na osnovu starog uzorka.
 
Dvorište hamama koje se spaja s dvorištem Careve džamije krasit će veliki dimnjak, nekada korišten za zagrijavanje vode u bazenima hamama. Sada će predstavljati svojevrsni spomenik i neće biti korišten. U toku je i njegova restauracija.
Zidar Mevludin Hajdarević ističe za Fenu da u toku restauracije dimnjaka visine 15 metara i 40 centimetara ugrađuje stare cigle, kako bi izgled bio autentičan. Na vrhu dimnjaka bit će postavljena ukrasna kruna.
 
- Već petnaestak dana radim na obnovi dimnjaka, a ostalo je posla za još desetak dana. Sve radim sam, a na sličnim sam poslovima već radio, posebno kada je riječ o lukovima na dimnjaku koji su zahtjevniji jer idu na klinove. Sve se radi tačno po originalnom projektu, te to zahtjeva malo više napora. Najteži dio za raditi bili su samari nosači, odnosno dimnjačka ojačanja. Dimnjak će po završetku obnove biti očišćen i prelakiran - naveo je on.
 
Vakufska direkcija Turske za ovaj je projekt izdvojila oko dva miliona i 600.000 KM, a predviđeno je da radovi budu završeni u augustu.
 
Osnivač Sarajeva Isa-beg Ishaković je u toku tridesetogodišnje vladavine Sarajevom sagradio niz veoma lijepih i važnih javnih objekata, kao što su prva džamija - Careva, pored nje i prvo javno gradsko kupatilo, zatim prvi most preko Miljacke te brojne konake, dućane i druge građevine.
 
Hamam je 1880. godine izgorio, te je ponovo sagrađen na osnovu projekta Josipa Vancaša. Građena u orijentalnom stilu, banja je imala parnu i tzv. tursku banju i zasebne banje u bazenima. Odatle naziv "Gazi Isa-begova banja" koja je imala 18 kabina.
 
(Fena)

:: Tuesday 15/07/2014 u 12:14
  

Počeo 11. Kid's Festival

Performansom i aktivnostima prilagođenim djeci danas je u Sarajevu počeo 11. Kid's Festival. Ovogodišnji Festival će trajati do 10. juna, a poseban akcent će biti stavljen na pomaganje djeci iz poplavama pogođenih područja.
 
Otvaranju Festivala prisustvovali su i bivši visoki predstavnik u BiH Kristijan Švarc-Šiling i članica Evropskog parlamenta Doris Pak.
 
- Drago mi je što sam došla ovdje na kraju svoje karijere kao političarke u Evropskom parlamentu, koja je trajala 38 godina. Kid's Festival je sjajan događaj za BiH, posebno nakon prirodne katastrofe koja je zadesila državu. Festival pruža nadu u ovim teškim vremenima, političkih i klimatskih katastrofa i drago mi je što postoje pokreti u Sarajevu i BiH koji će ujediniti državu i omogućiti bolji život građanima - kazala je Pak.
 
Švarc-Šiling je također Festival ocijenio veoma pozitivnom aktivnošću.
 
- Želimo da BiH ove godine postane održiva zemlja, a Festival nam pokazuje kako da budemo sretni zajedno i kako da sarađujemo. Zajedništvo nakon prirodne katastrofe pokazalo je da nivo saradnje na koju su ljudi spremni. Drago mi je što sam ovdje i nadam se da će BiH postati trajni simbol za dobru budućnost na kojoj svi morao raditi - naglasio je Švarc-Šiling
 
Suzan Pral direktorica Festivala naglasila je važnost razvoja solidarnosti kod djece, a najavila je i dolazak velikog broja djece iz poplavljenih područja u Sarajevo.
 
Povorka učesnika ispred sarajevske Katedrale gdje je ozvaničen početak Festivala uputila se prema Olimpijskoj dvorani Zetra gdje će biti prikazan film ''Grozan ja 2''.
 
(Fena)

:: Monday 09/06/2014 u 09:37
  

< Prethodna  1 / 48  Sljedeća >
  
 
Developed and powered by © 2008 UTIC SarajevoTerms Of UsePrivacy Statement