Tuesday, July 16, 2019
 

 
 

 

Historija Kantona Sarajevo

Cijeli prostor Bosne i Hercegovine, kao i Kantona Sarajevo odlikuje burna kulturno - historijska prošlost. Najstarije poznato naselje na području Sarajava je bogato nalazište iz neolitskog perioda u Butmiru. 

Pri kraju brončanog doba, na ovim područjima se javlja prva identificirana grupa stanovništva - Iliri. Pokorivši Ilire 9. godine p.n.e., Rimljani, na području današnjeg Sarajeva, uz termalna vrela na području današnje Ilidže, podižu značajno naselje, sjedište vlasti za cijelli kraj. 

U srednjem vijeku dolazi do naseljavanja Slavena u ove krajeve. U drugoj polovini XIV stoljeća, pod kraljem Stjepanom Tvrtkom I, Bosna se znatno prostorno širi. 

Početkom XV stoljeća postavljeni su temelji gradu Sarajevu. Bilo je to doba prodora Osmanlijskog carstva na području tadašnje kraljevine Bosne. Osnivačem Sarajeva smatra se Ishak-beg Ishaković, koji je prvi sagradio džamiju, dvor, most i nekoliko javnih ustanova.

U XVI stoljeću  grad Sarajevo je bio jedan od najbogatijih gradova u ovom dijelu Balkana. Tada je u Sarajevu, kao zadužbina Gazi Husrev-bega, otvorena i Visoka škola. Dolaskom austro-ugarske uprave na ove prostore, krajem XIX stoljeća dolazi do prodiranja zapadnoevropske kulture, privrede, običaja na ove prostore. Otvara se i Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine. 

Nakon Drugog svjetskog rata, u Sarajevu se razvija industrija, školstvo, kultura, različite institucije koje grad Sarajevo čine metropolom i glavnim gradom BiH. U tom periodu osniva se univerzitet, osnivaju se opere, muzeji, galerije, instituti itd. Broj stanovništva povećava se na više od 500.000. 

Grad Sarajevo bio je domaćin i  XIV zimskih olimpijskih igara, koje su veoma uspješno održane 1984. godine. U periodu rata (1992-1996), Kanton Sarajevo, a posebno grad Sarajevo bilo je jedno od najteže razorenih područja.

   :: Wednesday 22/10/2008 u 02:09
  

< Prethodna  1 / 1  Sljedeća >
 
Developed and powered by © 2008 UTIC SarajevoTerms Of UsePrivacy Statement