Sunday, August 18, 2019
 

 
 

 

Geografija Kantona Sarajevo

Kanton Sarajevo smješten je u Sarajevskoj kotlini koja se pruža od istoka prema zapadu, u plodnom Sarajevskom polju. Centralni dijelovi grada smješteni su uglavnom u nizini Sarajevskog polja. Najvažnija gradska predgrađa nalaze se na padinama okolnih brijegova i brda. 

Kroz grad od istoka prema zapadu protiče rijeka Miljacka, koja nastaje od nekoliko vrela u podnožju planina Romanije i Jahorine. U zapadnom dijelu Sarajevskog polja, na području prigradskog naselja Ilidža, nastaje i jedna od najvećih rijeka u Bosni i Hercegovini, rijeka Bosna, koja nastaje od tridesetak manjih izvora u podnožju planine Igman, stvarajući jedinstven park prirode - Vrelo Bosne, omiljeno izletište svih stanovnika Sarajeva.

Centar grada Sarajeva leži na nadmorskoj visini od 511 metara iznad površine mora, dok viši dijelovi grada i prigradska naselja na padinama okolnih planina leže na prosječnoj nadmorskoj visini od 900 metara nad morem. Grad okružuju olimpijske planine jedinstvene ljepote koje dosežu i 2000 metara visine: Bjelašnica, Jahorina, Igman, Treskavica i Trebević.
 

:: Friday 19/09/2008 u 01:47
  

< Prethodna  1 / 1  Sljedeća >
 
Developed and powered by © 2008 UTIC SarajevoTerms Of UsePrivacy Statement