Sunday, August 18, 2019
 

 
Šta je to web hosting? Minimize

Internet je globalna računarska mreža koja povezuje računare i manje ili veće računarske mreže pomoću jedinstvenog protokola. Globalna mreža se sastoji od miliona korisnika (manjih mreža) koji međusobno razmjenjuju podatke i usluge kao mail, prenos datoteka, world wide web itd.
World Wide Web (skraćeno www) je sistem međusobno povezanih dokumenata i samo je jedan od servisa Interneta. Dokumenti mogu sadržavati tekst, grafiku ili drugi sadržaj. Informacije na webu se obično i prezentiraju pomoću ovih dokumenata koji čine sadržaj određene web stranice. Web stranice su pohranjene na kompjuterima koji se nazivaju web serveri. Kompjuteri koji pristupaju dokumentima na serverima zovu se web klijenti, a web stranice će vam prikazati web preglednici. Neki od poznatijih su Internet Explorer, Firefox, Safari, Opera... Web preglednik šalje zahtjev web serveru za dohvatanje stranice pomoću web adrese, npr: www.skola.ba.  

Kolekcija web stranica na određenoj lokaciji čine web site. Da bi korisnici mogli vidjeti neku web stranicu ona mora biti objavljena, odnosno web stranice moraju biti smještene na web server. Vaš PC može poslužiti kao server ako je spojen na mrežu ali uobičajeno je da taj zadatak za vas obavi specijalizirani hosting provajder koji će vaš web site smjestiti na svoj web server i tako će on postati dostupan svim korisnicima u svakom trenutku, ta usluga se zove web hosting. Usluga web (eng. mreža) i mail hostinga podrazumijeva postavljanje web stranica na web servere, kreiranje vlastitih e-mail adresa i mailbox-a, kreiranje baza podataka, instaliranje specifičnih aplikacija, statistike pristupa itd. Hosting usluga zapravo pruža „dom“, odnosno smještaj stranicama i čini ih stalno dostupnim na Internetu. Jedan od osnovnih preduslova za prisustvo na Internetu je smještaj web prezentacija na web servere.

Napravite izbor prema vašim potrebama

Postoji širok spektar hosting usluga, a koju ćete izabrati zavisi od vaših potreba. Za slabije posjećene web stranice kao što su lične prezentacije na raspolaganju vam je besplatna ili vrlo jeftina hosting usluga koja je dosta ograničena brzinom prenosa podataka, prostorom na disku, dodatnim uslugama, a može biti i sponzorisana reklama. Korisnici sa većim potrebama kao firme, kompanije, institucije i sl. će izabrati napredniji paket usluga koji će im omogućiti veću pouzdanost i efikasnost. Takvi korisnici trebaju obratiti pažnju na količinu prostora na disku, brzinu pristupa mreži koju nudi davalac usluge, pouzdanost i snagu njihovog hardware-a te koliko će web site biti siguran od raznih "napada". Osim ovih osnovnih postoje i specijalni tehnički zahtjevi kao što su svakodnevno pravljenje sigurnosnih kopija, podrška za korištenje različitih baza podataka itd. Uobičajeno je i da u "paketu" dobijete i e-mail uslugu na čiji cjenovni rang utiču različiti faktori, koliko e-mail adresa vam treba, da li ćete koristiti web-mail, veličina vašeg inboksa, zaštita od neželjenih poruka  itd.

Ukoliko odaberete UTIC web i mail hosting, vaše web prezentacije će biti smještene na našim serverima u Sarajevu i dostupne 24/7. Za vas smo kreirali širok spektar različitih paketa i dodatnih usluga na dvije platforme (linux i windows), kako bi ste mogli izabrati servis prema vlastitim potrebama. Odabirom UTIC e-mail hosting usluge, dobijate mogućnost kreiranja i korištenja privatnih ili profesionalnih e-mail adresa, koje sadrže ime vaše domene (npr. info@mojafirma.ba). Korisnički mail računi odlično su zašitćeni od neželjenih e-mailova (spam) i virusa. UTIC web hosting je siguran i pouzdan.

Izaberite pravo ime

Za web stranicu je važno i njeno ime. Prilikom biranja imena treba biti veoma pažljiv, ono treba biti kratko kako bi ga ljudi lakše pamtili i teže pravili greške prilikom upisivanja. Takođe je bitno da je ime asocijativno odnosno da se lako može povezati sa svrhom web site-a te kako zvuči u izgovoru da bi se lakše nekome prenijelo u npr. telefonskom razgovoru.

Univerzitetski tele-informatički centar UTIC vam može omogućiti i registrovanje domenskog imena, odnosno adrese pomoću koje će korisnici pristupati site-u. UTIC je jedini ovlašteni administrator i registar državnog top level domena Bosne i Hercegovine - .ba
 

  
 
Developed and powered by © 2008 UTIC SarajevoTerms Of UsePrivacy Statement