Monday, June 24, 2019
 

 
 

 

Dogodilo se na današnji dan - 12 januar

1628. - Rođen je francuski pisac Šarl Pero (Charles Perrault), autor čuvene zbirke bajki "Vilinske priče", koja sadrži širom svijeta poznate bajke "Mačak u čizmama", "Crvenkapa", "Uspavana ljepotica".

1665. - U Castresu je umro Pierre de Fermat, francuski matematičar, utemeljitelj moderne teorije brojeva i s Pascalom, računa vjerojatnosti. Neovisno o Descartesu, otkriva temeljna načela analitičke geometrije i diferencijalnog računa. Rođen je 17. kolovoza 1601. u Beaumont de Lomagneu. 

1773. - U Charlestonu je otvoren prvi muzej u SAD.
 
1821. - U duhu Svete alijanse, tri konzervativne sile: Austrija, Rusija i Pruska na 2. kongresu u Ljubljani odlučile su da austrijske postrojbe vrate na prijestolje napuljskog kralja i da se vojnom intervencijom uguši revolucija u Piemontu, na Siciliji i Sardiniji. Sveta alijansa propala je burne i revolucionarne 1848. godine.

1839. - Francuski slikar Luis Jacques Mande Deguerre prikazao je u Parizu svoj pronalazak – fotografiranje pomoću srebrne ploče. 

1876. - Rođen je američki pisac Džon Grifit (John Griffith Chaney), poznat kao Džek London (Jack London), jedan od najčitanijih u prvoj polovini 20. vijeka. Napisao je oko 50 pripovijedaka i 22 romana među kojima su najpoznatiji "Zov divljine" i "Bijeli očnjak".

1878. - Rođen je Ferenc Molnar, mađarski književnik, jedan od tvoraca modernog mađarskog publicističkog stila. Naročito je poznat kao pisac pozorišnih komada, koji se zbog izvanredne tehnike, duhovitosti i efekata prikazuju u cijelom svijetu. Glavna dela: roman "Dječaci Pavlove ulice" i pozorišna legenda "Liliom". 

1899. - Rođen je švicarski biohemičar Paul Herman Miler (Paul Hermann Müller), dobitnik Nobelove nagrade za fiziologiju ili medicinu 1948. godine za svoje otkriće DDT (1939.g.) kao insekticida korisnog u kontroli malarije, žute groznice i drugih bolesti koje prenose insekti-vektori.

1976. - Umrla je engleska književnica Agata Kristi (na slici), čuvena autorica kriminalističkih romana. Napisala je 79 romana i zbirki kratkih priča, koje su prodate u dvije milijarde primjeraka širom svijeta i prevedene na više od 50 jezika, a njena drama "Mišolovka", prikazana prvi put 1952., imala je preko 20.000 izvođenja na londonskom West Endu i najduže je izvođena predstava na svijetu.

1996. - Prve ruske jedinice u sastavu IFOR-a stigle su u Bosnu i Hercegovinu, u prvoj zajedničkoj vojnoj misiji s trupama SAD i ostalih zapadnih zemalja poslije Drugog svjetskog rata.

1998. - Devetnaest evropskih država potpisalo je dokument o zabrani kloniranja ljudskih bića.


:: Thursday 12/01/2012 u 08:41
  

< Prethodna  1 / 1  Sljedeća >
 
Developed and powered by © 2008 UTIC SarajevoTerms Of UsePrivacy Statement